Total Pageviews

Friday 4 March 2016

2016 SOUTH AMERICA / PERU / SACRED VALLEY / Pisac and Ollantaytambo / GEZI NOTLARI - 5

VADI'NIN DAG'DAN GORNUSU
Sabah saat 7.30 da SACRED VALLEY ,(Kutsal Vadi)  icinde kalan Pisaq’a ya da Pisac’a dogru yola cikiyoruz. Minibuste yine degisik uluslardan alti kisiyiz, ama bu sefer ki gurup daha kafa dengi. Urubamba vadisini boydan boya gecen VILCANOTA nehrini takip ediyoruz, Nehirle yol arasinda kalan alan tamamen misir  tarlasi. Perulu’lar 20 cesit misir yetistiriyor, misirlarin taneleri kocaman kocaman. Cusco, Sacred Valley’e acilan kapi. 

PISAQ,COYA,LAMAY,CALCA,URUBAMBA,OLLANTAYTAMBO, AGUSTCALIENTES, ve MACCHU PICCHU Sacred Valley icinde.
      Pisaq, tasdan dar caddeleri, bir meydani ve meydaninda bir kilisesi olan kucuk bir Inka kasabasi,  her ne kadar kucuk olsa da Peru’nun onemli arkolojik bolgesi oldugu icin bir suru restorant,  hostel bulunmakta. Ve bir de Pazar gunleri kurulan market.




TERASLAR

          Pisac ‘in deniz seviyesinden yuksekligi 2972 metre Cusco’dan daha asagi oldugu icin nefes almamiz daha rahat. Sehrin nufusu yaklasik 10 bin kadar. Altin ve gumus madenleri varmis.  Biz sehri dolasmadan once arkeolojik bolgeyi dolasmayi tercih ediyoruz, Pisac  sehri dagin etegine kurulmus, dagin baslangicindan tepesine kadar teraslar var. Inkalar bu teraslari hem ekin yapmak  hem de erozyonu engellemek icin yapmislar. Francisco Pizzaro onderligindeki Ispanyollar 1530 senesinde Inka’lari yenerek bu sehri tamamen yikmislar.1570 senesinde ise sehir tekrar kurulmus.





    Daga dogru tirmandigimizda ilk durakta Inka’lardan kalma sehir kalintilari goruyoruz, 300-500 metre daha yukari tirmandigimizda ise ikinci bir sehir kalintisiyla karsilasiyoruz


Yaklasik bir kilometre tirmandikdan sonra. Asagidaki vadi butun guzelligiyle onumuzde uzaniyor.



       Arkolojik alani bitirdikten sonra assagi iniyoruz. Pisac’in meshur marketini dolasmaya basliyorum. Market tam bir renk cumbusu, yerli kadinlar cesitli hediyelik esyalar, elsanatlari, gumus takilar satiyorlar. Gruptakiler gumus takilarin cok 
ucuz oldugunu soylediler.


PISAC SOKAKLARI



MARKET

       Tabiki alpaca yununden yapilmis kazaklar, eldivenler, pancolar olmazsa olmaz.

Pisac’tan ciktiktan sonra bahce icinde cok guzel bir restorantda yemek yiyoruz. Acik bufe yemek turumuzun icinde. Ben tam gun bu tura yemek dahil 90 dolar odemistim. Yemekten sonra tekrar minubuse binip ikinci duragimiz OLLAYTAYTAMBO’a hareket ediyoruz.


Ollaytambo Pisac gibi  Sacred valley icinde kucuk bir Inka kasabasi , bir meydani, taslardan yapilmis ara sokaklar ve gene el sanatlari satan bir market var.  Sehir burada da dagin etegine kurulmus, dagin yuksekligi Pisac kadar olmasa da hatiri sayilir yukseklikte.


    Peru’nun onemli arkeolojik bolgelerinden biri, Cusco’dan 60 km uzakliginda, deniz seviyesinden yuksekligi 2972m .



MUTLUGUGUN RESMI

OLLAYTAYTAMBO’nun bir ozelligi de Inka liderlerinin yasadigi ve oldugu yer olmasi. Ciktigimiz dagin tam karsisindaki dagda bir suru kaya mezarlari var, tabiki Ispanyollar altin icin bu mezarlari  talan etmisler.


Ollantaytambo teras;larin genel goruntusu
                      Dagin en tepesinde gunes tapinaginda kullanilan  50-70 ton agirliginda buyuk kayalar var, bu kayalari 80 km uzakliktan getirip dagin tepesine koymuslar. bu isi nasil becermisler anlamak zor. Rehberin anlattigi kayma teknigine de ne yalan soyleyeyim ona da kafam basmadi. Ama bir sekilde bu isi becermisler. Bu Inka  kulturu hakkinda hala aciklanamayan bir gizem var.


                 Daga tirmanis

 OLLAYTAYTAMBO, Pisac gibi, dagin baslangicindan tepesine kadar teraslar bulunmakta. Ama buradaki teraslar, Pisac ya da Macchu Picchudaki teraslardan farklilik tasiyor. Daha yuksek standartlarla yuksek duvarlar ve kesme taslardan yapilmis.  1536 senesinde Pizzaro'nun kardesi Hernando, Ollaytaytambo'ya saldirmis. Manco Inka taraftarlari Ispanyollari bu teraslarda durdurmus, Patacancha irmaginin akisini degistirerek butun ovayi su altinda birakmislar, boylece Ispanyollar ilk duzenli savasi kaybetmis, 

Daga tirmanis
           Bizim tirmandigimiz dagin tam karsisinda tastan yapilmis ic ice gecmis binalar var. Inkalar burayi ekinlerini depolamak amaciyla yapmislar, Bu dagi secmelerinin nedeni ise daha fazla ruzgar alip isi derecesinin daha dusuk oldugundanmis.


Inca'lar tarafindan tahil'lari depolamal icin yapilmis
  Sehir daglarla cevrili tek giris yeri Urubamba vadisi.

OLLAYTAYTAMBO’nun bir ozelligi de Inka trail buradan baslayip Maccuhu Piccuda bitiyor, 3-4 gunluk yurume mesafesi, Inkalar batida Macchu Picchu doguda Pisac’a baglayan yol insa etmisler. Bir cok gezgin Inka traiI yapiyor, gunde ancak 400 kisiye izin veriliyormus. Ve rehber olmadan Inka traile izin vermiyorlar, fiyati hic de ucuz degil 4 gunluk Inca trail turu her sey dahil 400 dolar civarinda. 

Ben bu turda yeteri kadar dag 
bayir gezecegim icin bu turu almadim.

teras'larin baslangic yeri
Market
   Dagin baslangicinda Inka’lar,  tarafindan yapilan su kanallarini gezdikten sonra sehir meydanindaki yerli halkin satis yaptigi yerleri dolasiyoruz. Hem kendime hem de bir arkadasima buradan da bir magnet alarak sehir meydanindaki bir café’de kahve molasi veriyorum.


Inca'lardan kalma Ollantaytambo sehir kalintilari

Inca'lardan kalma su kanal'lari


Dikdortgen seklindeki sehir meydanini cevreleyen butun binalar sari renklere boyanmis, tastan yapilmis sokaklari ise ayri bir guzellik katiyor.
Kaldirim kenarlarinda geleneksel giysileriyle oturan yerli kadinlardan izin isteyip bir kac dolar karsiliginda fotograflarini cekiyorum.


Market
   Sacred Valley icinde kalan yerlesim yerlerinden biz sadece  Pisac,  Ollantaytambo ve Urubambayi gorduk.


Sacred Valley icinde kalan yerlerin birbirine uzakligi ;

Cusco…Macchu Picchu  …….112  km, Cusco….Pisac…32 km.,
Pisac…Calca.. 18 km,
Calca…Urubamba..28 km., Urubamba..Ollantaytambo 19 km.,
Cusco.. Chinchero..28 km, .. Chinchero…Ollantaytambo.. 29 km.
sehi'de yerli halk
     Turumuz bitip Cusco’ya donerken son duragimiz CHINCHERO’ya ugrayip halkin dokuma yaptiklari yerleri ziyaret ediyoruz, kilim dokuma tezgahlari ve yunden iplik yapmalari bana hic de yabanci gelmedi, ama boyama bolumune gittigimizde elde edilen boyalara hayran kaldim, onlerindeki bir kabin icine kirli bir alpaca yunu atti biraz karistirdiktan sonra cikardi yun bembeyaz olmustu, baska bir kabin icine atip cikardiginde renk mordu, bu boyalar tamamen bitkilerden ve bir cesit kaktusten elde ediyorlarmis.

     

Sehir meydani

       Burada da tur arkadaslarimizdan bazilari alisveris yaptiktan sonra Cusco’ya donuyoruz.Uzun ve yorucu bir gun oldu ama butun yorgunluga degdi.


Dünya bir kitaptır, gezmeyenler sadece bir sayfasını okurlar."

St. Augustine


YARIN  MACCHU PICCHU

Sehir Meydani







Add caption




Boyama yapan kadinlar

"

No comments: