Total Pageviews

Sunday 26 May 2024

2024 PHILLIPINE. EL NIDO. CEBU. DUMAGUETE

-                EL NIDO; Palawan adasinda, deniz ve yamyesil ormanlarin arasinda kurulmus kucuk, sirin bir balikci kasabasi. Turistlerin El Nido’yu tercih etmelerinin en buyuk nedeni dalis yapmak. Dalis icin dunyanin en guzel yerlerinden biriymis. El Nido aksam saatlerinde oldukca hareketli bir kasaba. Sehir merkezinde barlar ve restoranlarda yerel Filipin mutfagini deneyebilirsiniz. - -

                EL NIDO’DA ALINACAK TURLAR; 7 Commandos adasi, turkuaz rengi sulari, plajlari ve manzarasi ile muhtesem bir guzellige sahip. El Nido’dan teknelerle bu adalari ziyaret edebilir, plajlarda guneslenip yuzebilirsiniz. Adalarda bar ve restoranlar bulunuyor. - Palawan adasina gelirseniz El Nido’yu mutlaka ziyaret edin. Filipin’lerde en cok sevdigim yer El Nido oldu. - -

              NEREDE KALINIR ; One El Nido Suite, Ben bu otelde kaldim, hem fiyati uygun guzel bir otel. - - KAC GUN KALINIR; Ben 4 gun kaldim ama eger zamaniniz varsa cok rahat bir hafta kalabilirsiniz. -

            - CEBU ANITI MIRASI; Cebu Metropolitan Cathedralina 5 dakika yurume mesafesinde. Anitin uzerinde Cebu’nun kurtulusunu simgeleyen tasvirler bulunmakta. - -

              YAP-SANDIEGO ANCENTRAL HOUSE; Cebu aniti mirasinin hemen yaninda bulunan ilginc ahsap bir bina. 1675 yilinda insa edilmis. Gunumuzde muze olarak kullaniliyor. - -

             SIMALA- LINDOGON MARIAN MONKS MANASTIRI; Cebu’nun Sibonga bolgesinde yer alan bir manastir toplulugu. 1998 yilinda insa edilen bu Kathedral inanilmaz etkileyici. Bir suru kulesi ve harika bir botanic bahcesi bulunuyor. Simala-Lindogon aslinda Hiristiyan inancini yaymayi amacliyan bir manastir toplulugu. Manastirdan iceri Sort’la giris yasak. - -

           KAWASAN SELALESI; Badian bolgesinde yemyesil orman icinde uc seviyeden olusan dogal havuzlara dokulen bir selale. Birinci kisim ucretsiz ama ikinci ve ucuncu kisma cikmak isterseniz ucret odemeniz gerekiyor. Muhtesem dogal bir guzelligi var, eger Cebu’ya gelirseniz Kawasan selalesini mutlaka gorun derim. 

           CEBU’DA KAC GUN KALINIR; Ben 4 gun kaldim , bence 4 gun yeterli. NEREDE KALINIR ; “Otel Goldberry” de kaldim kahvalti dahil 43 dolar odedim. Hem servis hem oda cok iyiydi. 

          DUMAGUETA; Cebu’dan Dumagueta’ya gitmenin en ucuz yolu otobus. 5 Saat suren bu otobus yolculugu ve 45 dakikalik ferry icin 6 dollar odedim. 20 Sene once bu sehre geldigimde asik olmustum. Gordugum en guzel denizi burada gormustum. Renga renk corollar, yuzlerce renkli baliklarla yuzmek muhtesemdi. Dumaguetta, Negros Oriental eyaletinde, Manila’ya ucakla 45 , Cebu’ya otobus ve ferry ile 6 saat uzaklikta. Sehrin etrafindaki sahil seridi, plajlari ve dalis noktalari ile turistler icin cazibe merkezi. Eger yolunuz Filipinler’e duserse Dumaguetta ‘yi ve Siquar adasini mutlaka gormelisiniz. 

           DUMAGUETTA’DA GEZILECEK YERLER ; SILIMAN UNIVERSITESI;, Uluslar arasi duzeyde taninmis, Filipin’lerin en eski universitesi. Tarihi binalar, muzeler ve buyuk bir bahcesi olan Siliman Universitesi 1901 senesinde Amerikali misyonerler tarafindan kurulmus.. Egitim kalitesi oldukca yuksek olan Siliman Universitesi uluslar arasi ogrencilerin tercih ettigi bir universite. Kambusun hemen karsisindaki panolarda dereceye girmis ogrencilerin listesini gorursunuz.

           RIZAL BULVARI; Sehir merkezinde yer balan bulvar yuruyus, kosu veya bisiklet surme gibi aktivitiler icin popular bir yer. Bulvar boyunca siralanmis kafeler,restoranlar bulunmakta. Ozellikle guzel bir gun batimi izlemek isterseniz bulvar harika bir secenek. Dumaguetta’yi ziyaret ederseniz mutlaka gorulmesi gereken yerlerden biri Rizal bulvaridir.

          BELL TOWER; 1800’lerde insa edilen kule sehrin sembollerinden biri. Siliman Universitesine cok yakin bir konumda.

          BALANAN GOLU; Dumagueta’ya yaklasik 60 km uzaklikta olan bu gol, muhtesem bir doga manzarasi, yemyesil daglar, berrak sulari ile turistler icin cazibe merkezi, burada hem yuzer hemde kayikla bir gezinti yapabilirsiniz. 

          DENIZ KENARI; Deniz kenarinda bulunan uzun sahil seridinde yuruyus yapabilirsiniz. Ancak aksam saatlerinde cok neseli bir yer. Yerli halkin dans gosterilerini izler, acik alanda kurulan tezgahlarda Filipin mutfagini deneyebilirsiniz. Burada zamanin nasil gectigini anlamassiniz. 

         SIQUIJOR ADASI; Dumagueta’ya geldiginizde mutla gormeniz gereken yerlerin basinda SIQUIJOR adasi gelir. Dumagueta’ya uzakligi boatla 1 saat 15 dakika civarinda. Simdiye kadar gordugum en guzel en temiz adalardan biri. Mistik atmosferi, dogal guzelligine hayran kalmamak mumkun degil. Gemiden iner inmez butun gun ada turu yapan taksiler gorusunuz. Mutlaka pazarlik yapin. 5000-7000 peso isterler, pazarlik yaparsaniz 1700-2000 peso ya rahatlikla taksi bulursunuz. Ada beyaz kumlari, plajlari ve selaleleriyle unlu, Paliton plaji adanin en popular plaji. “Cambugahay Selalesi” burayi mutlaka gorun, burada yuzer, iple sallanarak suya atliyabilirsiniz. Ada Ispanyol kolonizasyonun izlerini tasiyor, tarihi kiliseler ve anitlari ziyaret edebilirsiniz. . Lazi manastiri ve kilisesi 1884 yilinda insa edilmis bir katolik kilisesi. Yerel halkin geleneksel yasam tarzini ve kulturunu kesfedebilirsiniz. Siquijor “Buyuculer adasi” olarakta biliniyor ve kulturunde buyuculukle ilgili gelenekler var. -

                    
































































2024 PHILLIPINE. PALAWAN

               PALAWAN ADASI ; Filipin’lerdeki gezimim ikinci ayagi Palawan adasinin baskenti Puerto Princesa oldu. Manila’dan uzakligi ucakla 45 dakika . Bu adaya gitmek icin ucak biletimi cok erken bir saate aldim cunku daha gec saatlerde alsaydim iki misli ucret odiyecektim. Sizde ucak biletlerini en erken saatlerde alirsaniz daha ucuz ucarsiniz. 

             PALAWAN ADASI HAKKINDA KISA BILGI ; Filipin’lerin en buyuk adalarindan biri ve en fazla turistin ziyaret ettigi bu ada olagan ustu bir guzellige sahip. Yesil ve mavinin karisimi dogasi, berrak denizi ve muhtesem plajlari ile turistlerin cekim alani. Ayrica dalis yapmak isteyenler icin mukemmel bir yer. Renga renk corallar, deniz kaplumbaglari ve renkli baliklarla yuzmek harika bir deneyim . Puerto Princesa’da bulunan “Subteraranean Nehir Milli Parki” UNESCO Dunya Mirasi Listesinde yer aliyor. Bu milli park Dunyanin en uzun yeralti nehirlerinden birine ev sahipligi yapiyor. PALAWAN Adasi, 2007 yilinda National Geographic Traveler dergisi tarafindan Guney Dogu Asya’nin en cekici adasi secilmis. Ayrica Dunyanin en guzel adalarindan birisi olarak gosterilmis. 

             PUERTO PRINCESA’DA ALINACAK TURLAR; Benim aldigim ilk tur “Ates Boceklerini” gorme turu. Ben bu tur icin aksam yemegi dahil 1200 Peso odedim. Kucuk kayiklarla gece karanliginda ates boceklerini gormege gittik. Bu turu hic tavsiye etmem cok fazla ates bocegi yoktu yada uyuyorlardi. Ikinci aldigim tura 1600 peso odedim, bu turu mutlaka almalisiniz. Tur uc degisik adayi kapsiyor. Bu birinden guzel uc adanin ilki “Star Fish” adasi. Bu adada yuzlerce renga renk baliklarla yuzebilirsiniz. Adindan da anlasildigi gibi yildiz baliklarini gorursunuz. Dogal guzelligi, mercan kayaliklari, renga renk baliklar ile muhtesem bir ada. Ikinci Ada ise “ Luli Adasi:” Luli adasida, mercan kayaliklari, berrak turkuaz sulari ve renkli baliklariyla unlu bir ada. Eger dalis yapmak isterseniz bu ada harika bir yer. Adada 45 dakika yuzdukten sonra gittigimiz ucuncu ada ise “Cowrie Adasi” , bu adada buyuk bir bar ve restoran bulabilirsiniz. Cowrie adasinda da 1.5 saat yuzdukten sonra Puerto Princesa’ya donduk. Butun gun suren bu turu almalisiniz. 

              PUERTO PRINCESA’DA KAC GUN KALINIR; Aslinda burada ne yapmak istediginize bagli, ben 3 gun kaldim ama dalis yapmak isteyenler daha fazla kalabilir. KALINACAK OTEL; Ben Costa Palawan Resort’da kaldim, hem fiyati uygun hemde cok guzel bir oteldi,.