Total Pageviews

Tuesday 24 October 2023

2023 - KIRGISTAN- BISGHKEK

KIRGISTAN; BISKEK Kirgistan ; Onurlu ve guzel insanlarin yasadigi, yedi bagimsiz Turk devletlerinden biri. Kuzeyinde Kazakistan, Batisinda Ozbekistan, Guney batisinda Tacakistan, Guney dogusunda ise Cin ile komsu. Kazakistan, Tacakistan, Kirgistan, Ozbekistan ve Cin’e kadar devam eden Tanri daglarinin en yuksek zirvesi Kirgistandadir. Deniz seviyesinden yuksekligi 7439 metre olan Tanri daglari (Tien-San) UNESKO Dunya mirasi listesindedir. Ulke topraklarinin yuzde dordu ormanlarla kaplidir. Dunyanin en buyuk ceviz ormanlari Kirgistan’da yer aliyor. Yaklasik 7 milyon nufusa ev sahipligi yapiyor. Para birimi Som. Resmi dili Kirgizca, Turkce’ye cok yakin, ben Turkce konusarak cok rahat anlasdim. Kirgiz dili; Turk dillerinin Kipcak boyuna mensup bir dil olarak Kabul ediliyor. Turk vatandaslarindan Visa istemiyor. Eger 90 gunden fazla kalacaksaniz vize almaniz gerekmektedir. BISKEK; Almaty’den, Biskek’e gitmek icin dolmus taksiye bindik. Dolmus taksi bizi Almaty’den otelden aldi Biskek’deki otelimize birakti. Toplam 4.5 saatlik bu yolculuk icin sadece 10 dolar odedim. Biskek’de edindigim ilk gozlemim Almaty’de oldugu gibi; sagli sollu buyuk agaclar icinde genis caddeleri, caddelere paraler genis yuruyus yollari, sehrin her yerindeki parklari, cok sicakkanli insanlari ile Turkce konusarak gezmenin keyfini yasadim. 
 BISKEKDE GEZILECEK YERLER ; 

                   ALA TOO MEYDANI; Biskek’de ziyaret edilcek yerlerin basinda Ala Too meydani gelir. Kirgiz destan kahramani Mana’in heykelinin oldugu bu meydan 1984 yilinda insa edilmis. Manas heykelinin hemen yaninda devasa bir Kirgiz bayragi bulunuyor. Kirgiz bayragi 1992 bagimsizligini kazandiginda Kabul edilmis. Bayragin kirmizi rengi Kirgiz halkinin cesaretini simgeliyor. Gunes halkin umut ve refah arayisini, 40 aded isin Kirgistan’da bulunan 40 ana kabileden olusan halki temsil ediyor, dag ise Tanri daglarini sembole ediyor. Meydanda daha once Lenin’in heykeli varmis. Simdi Manas’in heykeli bulunuyor. Ala-Too meydani sehrin simgesi olup torenlerin, kutlamalarin yapildigi bir meydan. Meydanda Ulusal muzenin yani sira Parlemento binasida bu meydanda. Manas heykelinin tam karsisinda Dunyaca meshur Kirgiz edebiyatinin en onemli ismi “ Sevgi emektir” diyen Cengiz Aytmatov’un bir heykeli bulunmaktadir.

             KIRGIZ ULUSAL MUZESI; Biskek’e yolunuz duserse Manas heykelinin hemen arkasinda bulunan 5 katli bu muzeyi ziyaret etmelisiniz.. Muzede bana enteresan gelen daha once Mogolistan’da gordugum Tonyukuk yazitlarina cok benzeyen yazitlar gordum. Gorevlilere sordugumda Tonyukuk yazitlarina cok benzedigini ama Kirgiz yazitlari oldugu soylendi. Muzeye giriz 150 Som. Pazartesi haric her gun ziyarete acik. 

             PANFILOV PARKI; Ala-Too meydaninin karsisinda bulunan park Biskek’de gorulmesi gereken en guzel yerlerden biri. Ciceklerle suslu yuruyus yollari, su fiskiyeleri ve sayisiz tas heykellerle suslu olan park Kirgiz halkinin keyfle zaman gecirdigi bir mekan. Biskek’de bunun gibi 20 den fazla park bulunmakta. 

              DEVLET OPERA VE BALE BINASI; Eski bir yapi olup bale ve tiyatro gosterilerinin yapildigi bir mekan. 1926 senesinde acilan opera binasi Fine Art Muzesinin karsisinda, Hyatt – Regency otelinin yaninda.

             OAK PARK; Icinde muze, yuruyus yollari ile Biskek’in en eski ve en guzel parklarindan biri. FINE ART MUZESI; 1935 Senesinde acilan muzede Kirgiz ve Sovyet donemine ait 18 bin kolleksiyon bulunmakta. Sovetskaya Caddesinde bulunan muzeyi 9.00- 17.00 arasi ziyaret edebilirsiniz. 

             ZAFER MEYDANI “ VICTORY SQUARE” ; 1984 Yilinda insa edilmis, ortasinda sonmeyen bir atesin bulundugu bir meydan, meydanda Kurmanjan Datka’nin bir heykeli bulunuyor. “ Kurmanjan Datka; 1811 yilinda Pamir-Alay sehrinde dogmus, 1862 yilinda kocasinin oldurulmesinden sonra Kirgiz’larin basina gecmis.1907 yilinda olene kadar 30 yil Alay halkinin basinda kalmis. Kirgiz halki icin onemli bir figure”

           OSH PAZARI; Devasa buyuklukte acik ve kapali alani olan bir alis veris merkezi. Yiyecekler, cesitli baharatlar, meyveler, giysiler akliniza gelen her seyi bulabileceginiz bir pazar yeri. Burada hirsizliga karsi uyanik olun diye uyariyorlar ama ben hic bir olumsuzlukla karsilasmadim.

          BISKEK PARK AVENUE; Ala-Too meydanindan 15- 20 dakikalik bir yurume mesafesinde buyuk modern bir alis veris merkezi. ATA BEYIT; Stalin doneminde 137 Kirgiz aydininin kursuna dizildigi ve toplu olarak gomuldugu bu yerin ustune Ata-Beyit yapilmis. Bu kursuna dizilen aydinlarin arasinda Cengiz Aytmatov’un babasida bulunuyor. Sovyet doneminde gizli olan bu yer 1990 da ortaya cikarilmis. 2008 yilinda Cengiz Aytmatov olunce istegi uzerine buraya defnedilmis. Ata-Beyit Biskek sehir merkezine 30 km mesafede. 

           ATATURK PARKI; Biskek’in en guzel parklarindan biri Ataturk parki. Parkin hemen girisinde Ataturk’un bir heykeli var. Dunyanin her yerinde heykelleri yapilir, Kendi ulkesinde heykellerini yikarlar. Ne diyebilirim ki. Soz sizin. 

            DOGA GEZISI; ALA-ARCA MILLI PARKI; Bence Kirgistan’da gorulmesi gereken en onemli yerlerin basinda Tanri Daglarinin eteginde bulunan Ala-Arca milli parki gelir. Park adini Ardic agacindan almis. Kirgizlar bu agaci kutsal Kabul ediyor. Yakildiginda cikan duman kotu ruhlari kovarmis. Tanri Daglarinin Kirgiztan sinirlari icinde kalan zirvesi 4895 metre yuksekligindeki “Semionova”zirvesi bu park icindedir. Ormanlari ve akarsulari ile Cennet gibi bir yer. Biz bir taksi ile 100 dolara anlasarak 12 saatlik bir tur aldik ve cok cok memnun kaldik. Essiz bir guzellige sahip olan Ala-Arca milli parkinda trekking yapar yada cok guzel fotograflar cekebilirsiniz. Ala- Arca milli parkini gezdikten sonra yemek molasi icin kucuk bir koye gittik hayatimda yedigim en lezzetli alabaligi burada yedim. Eger yolunuz Biskek’e duserse burada alabalik yemeden sakin ayrilmayin. Biz bu Parktan sonra 2500 metre yukseklikdeki obalara gittik,

             KASHKA SUU; Ala-Arca milli parkindan sonra Biskek’in 35 km. Guneyinde bulunan Kashka_Suu’ ya gittik. Deniz seviyesinden 2100 metre yuksekliginde bulunan Kashka Suu bir kayak merkezi. Burada kalmak isterseniz; Oteller, Yurtlar ve Restoranlar bulabilirsiniz. Biz dagin doruk noktasina ciktigimizda assagida uzanan manzara karsisinda nefesimiz kesildi. Muthis guzel manzaranin yani sira basi bos gezen atlar ve koyunlar gorursunuz. 

           








 BISKEK’DE KALINACAK YERLER; Biz Hotel Kausar’da kaldik. Kahvalti dahil 35 dolar odedik, guzel, temiz bir otel BISKEK’DE TURK RESTORANLARI; Halil Usta; her turlu tatli cesidini bulabilirsiniz. Harika tatlilari var. Park Avenudaki, Park restorani; Yemekleri cok guzel fiyatlari cok uygun. Tavsiye ederim.

 



























No comments: