Total Pageviews

Wednesday 25 October 2023

2023 OZBEKISTAN- SAMARKAND



OZBEKISTAN- SEMERKAND Semerkand ; Hem tarihi ipek yolu uzerinde bulunmasindan hemde Islam medeniyeti icin cok onemli bir sehirdir. Sehir 2001 yilinda UNESCO tarafindan Dunya mirasi listesine alinmis. 2700 yillik tarihi ile bircok Islam bilgini yetistirmistir. 

         SEMERKAND’A NE ZAMAN GIDILIR; Yazlarin cok sicak oldugu soylendi. Ben Eylul- Ekim ayinda gittigimde havalar bunaltici degildi. 

         SEMERKAND’DA GEZILECEK YERLER; Mogol istilasi doneminde yerle bir edilen sehir, Emir Timur zamaninda tekrar insa edilmis. Gunumuzdeki tarihi yapilar Timur zamanindan gunumuze kadar gelmis. Timur’un torunu Ulug Bey zamaninda ise Semerkand bilim ve kultur merkezi olmus. 

          REGISTAN MEYDANI ; XV. Yuz yilda Emir Timur’un torunu Ulug Bey tarafindan kurulan, uzeri karolarla suslenmis kapilara sahip uc ayri medresenin bulundugu muhtesem bir meydan. 1. Ulug Bey Medresesi 2. Sher-Dor Medresesi 3. Tilla-Kari Medresesi 

           ULUG BEY MEDRESESI ; 1417-1420 Yillari arasinda yapilmis. Din biliminin yani sira, Matematik, Astronomi, dersleride veriliyormus. Ulug Bey bizzat kendiside burada Matematik dersleri verirmis. Inanmiyacaksiniz ama Sovyet doneminde burasi bugday ambari olarak kullanilmis. 

           SIR-DOR MEDRESESI ; Yada aslanli medrese, “ Giris kapisinin ust panelindeki mozaiklerde yavru bir geyigi avlayan bir aslan figuru bulunuyor. Adini bu arslan figurunden almis “ Ulug Bey medresesinin tam karsisinda 1619-1635 yillarinda insa edilmis. 

           TILLYA-KARI MEDRESESI; 1647-1659 yillari arasinda insa edilmis. Ulug Bey ile Sir-Dor arasinda bulunuyor. Kuppesi ve duvar suslemeleri ile muhtesem bir yapit. 

         AMIR TIMUR TURBESI; Amir Timur heykelinin biraz sag tarafinda Amir Timur’un turbesi bulunmakta. Aslinda bu turbe Timur’un torunu icin yapilmis. Turbede Timur’un ailesi haricinde , ilk basta ve en buyuk mezar Mimur’un hocasi Mir Said Baraka’nin mezari bulunuyor. Kendisinden bir yil once olen hocasina duydugu saygidan dolayi bas tarafa onun konmasini ve daha buyuk yapilmasini istemis. Bu turbe 2001 yilinda UNESCO Dunya mirasi listesine alinmis. 

            IMAM MATURIDI TURBESI; Hanefi meshebinin Islam alimi olan Imam Maturidi 863 yilinda dogmus 944 yilinda Semerkand’da vefat etmis. Kuppesi olan ve cinilerle suslenmis turbeye giris sadece 1.75 dolar. Semerkand turbeler sehri , bu sehri gezerken adeta tarihe yolculuk yapmis gibi hissediyorsunuz. 

          HIZIR CAMI ; Sehrin yuksek bir tepesine insa edilmis. Hemen yaninda Ozbekistan eski devlet baskani Islam Kerimov’un kabri bulunmakta. 

          BIBI HANIM CAMI; Bibi hanim cami adini Timur’un esi Bibi hanimdan aliyor. 1404 yilinda acilan cami 40 metre yuksekliginde bir kuppeye sahip. Semerkand’in en onemli yapitlarindan biridir.

           IMAM BUHARI TURBESI; Semerkan’da yaklasik 25 km mesafede, taksi yaklasik 5-6 dolara gidiyor. Imam Buhari; 21 Temmuz 810 yilinda dogmus, 869 yilinda vefat etmis. 

          ISLAM KERIMOV CADDESI; Trafige kapali Semerkan’din en hareketli caddesi. 

          SEMERKAND PAZARI; Islam Kerimov caddesi uzerinde bulunan buyuk bir pazar. Cesitli baharatlar, meyveler ve yoresel yiyecekler bulabilirsiniz. Semerkan’da cinar agaclarinin susledigi cok buyuk alanlara yayilmis bir cok park var. Bu parklardan birinin icinde Devlet Muhendislik Unuversitesi ve hemen yaninda Sovyet doneminden kalma cok guzel bir bina bulunmakta. Bu bina gunumuzde Muze olarak kullaniliyor. Muzenin duvar ve tavanlari altin islemelerle suslenmis, tavanda asilan avize muhtesem. Benim simdiye kadar gezdigim butun Turki Cumhuriyetlerinde en cok ilgimi parklar cekti. Butun sehirlerde devasa agaclar icinde onlarca park var. 

           KALINACAK YERLER ; Semerkand Travel Hotel; Tursunova Street 127, geceligi 49 dolar kahvalti dahil odalari cok guzel. 

 SEMERKAND’DA TURK MUTFAGI; Anadolu mutfagi ve Istanbul kebap her iki restoranda cok iyi.



































































No comments: