Total Pageviews

Wednesday 25 October 2023

2023 OZBEKISTAN- TASKENT

























































OZBEKISTAN ; Cin’den Akdenize uzanan tarihi ipek yolu uzerinde bulunan Ozbekistan 7 bagimsiz Turk devletlerinden biridir. Ibni Sina, Harezmi, Buhari, Al Biruni gibi zamanin ilmine katgida bulunmus alimler bu cografyada yetismistir.          Kuzeyde Kazakistan, Kuzey dogusunda Kirgistan, Guney dogusunda Tacakistan, Guneyde Afkanistan , Guney batisinda ise Turkmenistan ile komsudur. Ozbekistan topraklari icinde bulunan “Karakalpakistan” ozerk cumhuriyettir. Ozbekistanin baskenti Taskent, para birimi Som’dur. Ozbekistan Turk pasaportu tasiyanlardan viza istemiyor. Dili Ozbekce’dir ve Turkce’ye cok yakin bir dil. Ben Turkce konusarak cok rahat anlastim. 40 milyon nufusa sahip olan Ozebekistan Orta Asya’daki Turk devletleri icinde en fazla nufusa sahiptir. TASKENT; Almatay’de sehrin temizligi, sagli sollu agaclar icindeki caddelerini, duzeni gordukten sonra “bundan daha iyisi olamaz”demistim, Taskent’e geldigimde gozlerime inanamadim. Sehrin ana caddesindeki yollarin genisligi bes gidis bes gelis iki tarafi agaclar icinde, caddelerin temizligi ve duzenine hayran kalmamak mumkun degil. Tasken 3 milyon insane ev sahipligi yapiyor. M.O. 5. Yuz yila kadar giden tarihi ipek yolunun gectigi cok onemli bir sehir. 

 GEZILECEK YERLER ; CHOURSU BAZAR; Genellikle sebze, meyve ve kuru yemislerin satildigi kapali bir mekan. Eski sehirde bulunan pazarda cesitli baharatlar bulabilirsiniz. Taskent’e gorulmege deger yerlerden biri. 5KAZAN; Cok buyuk bir restoran; Icinde devasa buyuklukte 5 kazan icinde pisirilen Ozbek yemeklerinin yani sira meshur Ozbek pilavi da yiyebilirsiniz. Taskent’e geldiginizde mutlaka ugrayip Ozbek pilavi yemelisiniz. 

 BAGIMSIZLIK MEYDANI ; Her yil 1 Eylulde duzenlenen bagimsizlik kutlamalarina ev sahipligi yapan, genis bir alan icinde heykeller ve yurume alanlari bulunan onemli bir meydan. 

STATE MUSEUM IN MEMORY OF THE VICTIMS OF THE REPRESSIONS; Stalin doneminde oldurulen Ozbek aydinlari ve Politikacilarin anisina yapilan bir muze. Muzenin oldugu yerde sayilari dahi bilinmeyen yuzlerce Ozbek, Ruslar tarafindan kursuna dizilmis. Sag kalanlar ise agir isci olarak calistirilmis. Muzenin icinde tekerlekleri kirmiziya boyanmis simsiyah bir araba bulunuyor. Bu arabayi evinin onunde goren tutuklanacagini anliyormus. 

 BARAK HAN MEDRESESI; Taskent’in simge yapitlarindan olup 15.- 16. Yuzyilda insa edilmis. Icinde Hz. Osman’a ait Dunyanin en buyuk ve en eski Kuran-I Kerim bulunmakta. Ayrica ic bolumlerinde cok eski bir Kuran bulunuyor. Birde 1200 yillarina ait bir Kuran sayfasi bulunmakta. 

 MINOR CAMI; Sehrin minor mahallesinde ibadete acilan ve tamamen beyaz mermerden yapilan yeni bir yapit. Dis cevre seramiklerle suslenmis. Cok bakimli ve cok guzel buyuk bir bahce icinde. Taskent’e gorulmege deger yerlerden biri. 

HAZRETI IMAM KOMPLEKSI; Barak han medresesi icinde bulunan tarihi bir kompleks. Zamaninda medrese ogrencilerin kaldigi yer gunumuzde turistlik esyalarin satildigi bir mekan. Kompleksin icinde bir kutuphane muze bulunmakta.

 EMIR TIMUR HEYKELI ; Otel Ozbekistan’in tam karsisinda Emir Timur meydaninda Ozbekler’in ulusal kahramani Emir Timur’un at uzerinde bir heykeli bulunmakta. Heykelin oldugu yerde Emir Timur muzesi, Forumlar Sarayi ve saat kulesi bulunuyor. 

 EMIR TIMUR MUZESI; 1996 yilinda acilan mavi renkteki kubbesi ile guzel bir bina icinde Emir Timur donemine ait tarihi eserler, haritalar, belgeler bulunmakta. Ziyaret saati 9.00- 5.00 arasi. 

 DEVLET TARIH MUZESI; 250 Binden fazla eserin bulundugu muze 1867 yilinda acilmis.

 PRENS ROMANOV SARAYI; Rusya’dan Taskent’e surgune gonderilen Prens icin yapilmis. Farkli bir mimari tarsi ile Vilgelm Geynselman ve Aleksei Benois tarafindan 1891 yilinda insa edilmis. Emir Timur meydanina yakin bir konumda. 

TASKENT TV TOWER; 375 metre yuksekliginde olan kuleden sehrin panaromik fotografini cekebilirsiniz. Yapimi 1978 yilinda baslamis 1985 yilinda bitmis. 

 TASKENT METRO; Taskent’I ziyaret ederseniz Metroyu gezmek icin bir kac saatinizi ayirmalisiniz. Her bir istasyonun ayri bir guzelligi var. Gerci Moskova metrosu ile kiyaslanamaz ama yinede gormege deger. 

 KALINACAK YERLER; Ben Orient Place adli bir otelde kaldim, kahvalti dahil 30 dolar odedim. 

 TASKENT’TEN SAMARKAD’ GIDIS; Tren 2 saat Otobus 4 saat. 

 TASKENT’E TURK RESTORANTLARI; Taskent’e bir cok Turk restoranti bulabilirsiniz. Bunlarin icinde Efendi; yemekleri guzel, fiyatlari oldukca uygun.

No comments: