Total Pageviews

Monday 23 October 2023

2023 OZBEKISTAN-ALMATY































KAZAKISTAN Kazakistan ; Gunumuzde yedi bagimsiz Turk devletlerinden birisidir.. Yuzolcumu bakimindan dunyanin en buyuk 9 ulkesinden biridir. Kuzeyde Rusya, guneyde Turkmenistan , Ozbekistan ve Kirgistan, dogusunda ise Cin bulunmaktadir. Hazar denizi ve Aral golune kiyisi vardir. Kazak adi “ Gezinmek” Tan ise Farsca anlami “yer” . Kazakistan “Gezginlerin Ulkesi” anlamina geliyor. Bayragindaki gunes 7 bagimsiz Turk devletlerinden biri oldugunu simgeliyor. Gunesin altindaki bozkir kartali ise ozgurluk ve bagimsizligi simgeliyor. Yaklasik 19 milyon nufusa ev sahipligi yapan Kazakistan Orta Asyanin en buyuk ekonomisine sahiptir. Gelirinin buyuk bir bolumunu dogal gaz ve petrolden elde ediyor. Para birimi Tenge, resmi dili ise Rusca ve Kazak’cadir. Kazakistan’a geldiginizde ilk yapmaniz gereken sey, telefonunuza mutlaka “YANDEX GO” indirin. Buradan cagiracaginiz taksi ile sehrin her noktasina bir kac dolarla gidebilirsiniz, birde gene telefonunuza “GURU WALK” indirin. Bu 3- 4 saatlik sehir turu veriyor ucretsiz. Odiyeceginiz ucret size kalmis, yok eger Viatour gibi tour sirketlerinden sehir turu alirsaniz en az 60- 70 dolar odersiniz. ALMATY; Sagli sollu agaclar icinde cok genis ve cok temiz caddeleri, yurume yollari, genis parklari ile cok guzel ve duzenli bir sehir. Almaty; Cin’den Avrupaya uzanan tarihi ipek yolunun en onemli sehirlerinden biridir. Son donemde yapilan arastirmalarda M.O. Orta Asya’ya hakim olan Saka Turkleri’nin izlerine rastlanmis. 

 ALMATY GEZILECEK YERLER ; PANFILOV PARKI; Almaty’nin medeli bolgesinde yer alan18 donumluk bir park, 1870 yilinda kurulmus. Park adini 1942 yilinda Moskova’yi Alman Fasitlerine karsi savasan Panfilov kahramanlarinin anisina bu isim verilmis. Parkin icinde 2. Dunya savasinda Alman fasitlerine karsi savasan askerlerin anisina yapilmis. Anitlar ve Kazak kahramani Momxskevia’nin heykeli bulunmakta.

 ZENKOV KATEDRALI; Almaty’de gorulecek en guzel yapitlardan biridir. Panfilov parki icinde 19. Yuz yilda tamamen ahsaptan insa edilen katedral; Dunyadaki en uzun ikinci ahsap yapidir. 5 kuppesi bulunan bina sehrin simgelerinden biridir. Dis cevre beyaz ve sari renklerden olup Sovyet doneminde muze olarak kullanilmis. 1995 yilinda ise Ortadoks kilisesine donusturulmus, 

 KAZAKISTAN CUMHURIYET DEVLET MUZESI ; Sadece Kazakistan’in degil Orta Asyanin en eski ve en buyuk muzesi. Icinde 300 bin parca bulunuyormus. Arkolojik, kitaplar, el yazma eserlerin yani sira porselen ve seramikler bulunmakta. Sali haric her gun ziyarete acik. 

CUMHURIYET MEYDANI; Almaty’nin en onemli yerlerinden biri Cumhuriyet Meydanidir. Meydanin tam ortasinda bulunan bagimsizlik aniti 28 metre uzunlugunda olup tepesinde Kazak savascisinin heykeli bulunmakta. Anitin her iki tarafinda bulunan iki at uzerindeki iki cocuk ise Kazakistan’nin gelecegini simgeliyor. Meydanda cicek bahceleri ve cesmeler bulunuyor ayrica Baskanlik sarayi ve Devlet muzeside buradadir. 

 METRO; Almaty’ye gelmisken metroyu gormeden ayrilmayin. DOGA TURU ; 14 Saatlik bu tur icin biz sadece 23 dolar odedik. Ayni turu icin Viatour 300 dolar istiyor. Eger youlunuz Almaty’ye duserse JOINMEASIA’dan bu turu 23 dolara alabilirsiniz. Cok ucuz ve cok guzel bir tur. 

 KOLSAI VE KAINDY GOLU; Sehirden yaklasik 4.5 saatlik bir mesafede, yemyesil daglarin eteginde bir doga harikasi. Isterseniz burada bir nehir turuda alabilirsiniz. Isterseniz yoresel kiyafetler giyerek kartallarla fotograf cektirebilirsiniz. 

 CHARYN KANYON; Eger dogayi seviyorsaniz milyonlarca yilda olusmus kanyonun tabaninda akan Charyn nehrini ve Moon Kanyonu gormelisiniz. Tur toplam 14 saat suruyor yorucu ama bir o kadar da kefli bir tur. Bu turdan memnun kalacaginizdan eminim. KOK TOBE ; Almaty’nin en yuksek noktasidir. Deniz seviyesinden yuksekligi 1100 metredir. Sehri panaromik olarak goreceginiz bir yer. Sehrin en yuksek binasi olan 372 metre yuksekligindeki Tv kuleside buradadir. Buraya teleferikle cikiliyor, tepenin zirvesinde restoran ve kafeler bulunuyor. Kok-Tobe’ye ulasmak icin Dostyk bulvarindaki teleferigi kullanabilirsiniz. llE-

ALATAU ULUSAL PARK; Almaty’nin guneyinde Trans-lle Alatau daglarinda bir dogal cennet. 300 den fazla farkli turden yaban hayvanlarina ev sahipligi yapiyor. Tanri daglarinin bu kismi 4979 metredir. Almaty sehir merkezine yaklasik 45 dakika mesafede. Yandex taxi cagirarar buraya gidebilirsiniz, Almaty’de gorulmege deger yerlerden biridir. 

 ALMATY CENTER PARK; Yada Gorgy Parki , Sehrin merkezinde olup Yesil carsi ve Panfilov Parkina yakin bir konumda. 







 ALMATY’DE TURK RESTORANLARI ; Sehir merkezinde bir cok Turk restorani bulunuyor. CICEK RESTORANI; Kebab ve yemekleri cok guzel ama fiyatlarin guzel oldugu soylenemez. DEGIRMEN RESTORANI; Sehrin bir cok noktasinda subesi bulunan bu restorani tavsiye ederim. Yemekleride fiyatlarida cok iyi.

No comments: